| Subject | Number of hours | ECTS points | Form of verification | Mandatory | 
|---|---|---|---|---|
| Business English 
 | 18 | - | assessment | obligatory | 
| 
 | 9 | 1 | graded credit | obligatory | 
| 
 | 15 | 4 | graded credit | obligatory | 
| 
 | 18 | 4 | exam | obligatory | 
| 
 | 18 | 4 | exam | obligatory | 
| 
 | 15 | 3 | graded credit | obligatory | 
| 
 | 12 | 2 | assessment | obligatory | 
| 
 | 18 | 4 | exam | obligatory | 
| 
 | 15 | 4 | exam | obligatory | 
| 
 | 12 | 2 | graded credit | obligatory | 
| 
 | 12 | 2 | graded credit | obligatory | 
| Bezpieczeństwo i higiena kształcenia 
 | 4 | - | assessment | obligatory | 
Major Management in Tourism and in Sport
Basic information
| Faculty name: Faculty of Management and Social Communication | 
| Major name: Management in Tourism and in Sport | 
| Level: second cycle | 
| Form: part-time degree programme | 
| Profile: General academic | 
Programme
| ISCED classification: 0413 | 
| Number of semesters: 4 | 
| Language of study: polish | 
| Professional title awarded to graduates: magister | 
| Discipline: Management science and quality | 
Description of the program implementation
Program studiów podzielony jest na cztery semestry.
Zajęcia dydaktyczne odbywają się w weekendy – osiem lub dziewięć bloków zajęć w semestrze. Dominującym trybem realizacji procesu dydaktycznego są zajęcia zdalne (online), w tym e-learning – ok. 70% godzin zajęć. Pozostałe zajęcia organizowane są w trybie stacjonarnym w formie dwóch zjazdów na początku i na końcu każdego semestru. Konsultacje dla studentów organizowane będą w formie hybrydowej. Obrona pracy magisterskiej odbywa się w trybie stacjonarnym w siedzibie Uczelni.
W pierwszym semestrze prowadzone są wyłącznie przedmioty obligatoryjne dla studentów całego kierunku studiów. Program obejmuje głównie przedmioty z zakresu dyscypliny nauk o zarządzaniu i jakości, właściwych dla studiów drugiego stopnia (m.in. współczesne koncepcje zarządzania, zarządzanie strategiczne, przedsiębiorczość). Treści programowe wspomagane są przedmiotami charakterystycznymi dla studiów z obszaru nauk ekonomicznych, jak makroekonomia dla menedżerów, statystyka w biznesie, zarządzanie finansami. Przedmiot wprowadzający w zakres programowy kierunku to przemysły czasu wolnego, który obejmuje treści dotyczące m.in. zagadnień funkcjonowania rynków: turystycznego, sportowego oraz przemysłów kreatywnych. Zakres programu semestru pierwszego tworzy podstawy teoretyczne i metodyczne do kontynuacji studiów na kolejnych semestrach.
Począwszy od semestru drugiego studenci wybierają specjalność na kierunku, mając do wyboru: Zarządzanie w turystyce oraz Zarządzanie w sporcie. Od tego etapu studiów część zajęć obligatoryjnych i fakultatywnych jest realizowanych wspólnie dla wszystkich studentów, część przyporządkowana jest do wybranych specjalności. Spośród przedmiotów ogólnie związanych z podjętym kierunkiem w obszarze nauk o zarządzaniu i jakości, w semestrze drugim prowadzone są następujące przedmioty obligatoryjne: zarządzanie procesami biznesowymi, zarządzanie strategiczne, zarządzanie kryzysowe. Ponadto w semestrze drugim i trzecim wprowadzony jest przedmiot dotyczący metodologii badań. Od drugiego semestru studiów program przewiduje seminarium magisterskie prowadzone przez promotorów specjalizujących się w problematyce właściwej dla wybranej specjalności. Istotnym uzupełnieniem programu są zajęcia fakultatywne, które student wybiera z ogólnie dostępnych dla kierunku lub przyporządkowanych do właściwej specjalności.
W semestrze trzecim przedmioty obligatoryjne obejmują zagadnienia kierunkowe dotyczące m.in. strategicznego zarządzania zasobami ludzkimi. W programie zostały także określone przedmioty obligatoryjne dla poszczególnych specjalności, w tym dla każdej specjalności jeden obligatoryjny przedmiot w języku angielskim, kończący się egzaminem, tj. odpowiednio E-Tourism i Managing Sport Organization in Digital Age. Podobnie jak w semestrze drugim, studenci mogą wybierać przedmioty fakultatywne wskazane w wykazie dla wszystkich studentów kierunku, jak i przyporządkowane do obu specjalności.
Semestr czwarty obejmuje jeden przedmiot obligatoryjny dla całości kierunku: społeczna odpowiedzialność w biznesie. Pozostałe przedmioty mają charakter fakultatywny, do wyboru przez studentów na poziomie całego kierunku jak i specjalności. Na tym etapie studiów realizowany jest ostatni semestr zajęć seminarium magisterskiego.
W ramach zrealizowanego programu studiów, studenci otrzymują szeroką i pogłębioną wiedzę z zakresu studiów drugiego stopnia w dyscyplinie nauki o zarządzaniu i jakości oraz obszerną i wysoce specjalistyczną wiedzę obejmującą zagadnienia z zakresu funkcjonowania podmiotów rynku czasu wolnego, ze szczególnym uwzględnieniem podmiotów gospodarki turystycznej oraz organizacji sportowych, w tym zwłaszcza w aspekcie zarządzania i ekonomicznych uwarunkowań ich funkcjonowania.
Zajęcia dydaktyczne prowadzone są przez pracowników naukowo-dydaktycznych Instytutu Przedsiębiorczości przy współpracy wykładowców z Uniwersytetu Jagiellońskiego oraz z innych uniwersytetów krajowych i zagranicznych. W prowadzeniu zajęć fakultatywnych proces dydaktyczny wspomagają praktycy związani z gospodarką turystyczną oraz organizacjami sportowymi. Znacząca część zajęć dydaktycznych (głównie fakultatywnych, prowadzonych jako konwersatoria) obok treści teoretycznych oraz metodycznych, obejmuje zagadnienia praktyczne. Studenci uzyskują konkretne umiejętności i kwalifikacje praktyczne, np. związane z realizacją projektów, przygotowywanych indywidualnie i grupowo.
Graduation
Warunkiem ukończenia studiów drugiego stopnia na kierunku Zarządzanie w Turystyce i w Sporcie przez studenta jest zaliczenie wszystkich przedmiotów realizowanych w ramach toku studiów na ocenę pozytywną i uzyskanie co najmniej 120 punktów ECTS oraz napisanie pracy dyplomowej (magisterskiej) i złożenie egzaminu dyplomowego.
| Subject | Number of hours | ECTS points | Form of verification | Mandatory | 
|---|---|---|---|---|
| Business English 
 | 18 | 4 | exam | obligatory | 
| 
 | 15 | 3 | exam | obligatory | 
| 
 | 15 | 4 | exam | obligatory | 
| 
 | 18 | 2 | graded credit | obligatory | 
| 
 | 15 | 3 | graded credit | obligatory | 
| 
 | 9 | 2 | graded credit | obligatory | 
| 
 | 24 | - | assessment | obligatory | 
| 
 | 15 | 3 | graded credit | elective | 
| 
 | 15 | 3 | graded credit | elective | 
| 
 | 15 | 4 | graded credit | elective | 
See additional information
Konieczność realizacji co najmniej 11 przedmiotów fakultatywnych w trakcie całego cyklu kształcenia i uzyskania co najmniej 33 pkt ECTS, w tym co najmniej 2 przedmioty fakultatywne w II semestrze. 
| Subject | Number of hours | ECTS points | Form of verification | Mandatory | 
|---|---|---|---|---|
| 
 | 18 | 3 | exam | obligatory | 
| 
 | 15 | 3 | graded credit | obligatory | 
| 
 | 15 | 3 | graded credit | elective | 
| 
 | 15 | 3 | graded credit | elective | 
See additional information
| Subject | Number of hours | ECTS points | Form of verification | Mandatory | 
|---|---|---|---|---|
| 
 | 18 | 3 | exam | obligatory | 
| 
 | 15 | 3 | graded credit | obligatory | 
| 
 | 15 | 3 | graded credit | elective | 
| 
 | 15 | 3 | graded credit | elective | 
| Subject | Number of hours | ECTS points | Form of verification | Mandatory | 
|---|---|---|---|---|
| 
 | 9 | 2 | graded credit | obligatory | 
| 
 | 15 | 4 | exam | obligatory | 
| 
 | 24 | - | assessment | obligatory | 
| 
 | 15 | 4 | graded credit | elective | 
| 
 | 15 | 3 | graded credit | elective | 
| 
 | 15 | 3 | graded credit | elective | 
| 
 | 15 | 3 | graded credit | elective | 
See additional information
Konieczność realizacji co najmniej 11 przedmiotów fakultatywnych w trakcie całego cyklu kształcenia i uzyskania co najmniej 33 pkt ECTS, w tym co najmniej 9 przedmiotów fakultatywnych w III i IV semestrze.
| Subject | Number of hours | ECTS points | Form of verification | Mandatory | 
|---|---|---|---|---|
| 
 | 15 | 4 | exam | obligatory | 
| 
 | 18 | 4 | graded credit | obligatory | 
| 
 | 15 | 2 | graded credit | obligatory | 
| 
 | 15 | 4 | graded credit | elective | 
| 
 | 15 | 3 | graded credit | elective | 
| 
 | 15 | 3 | graded credit | elective | 
| 
 | 15 | 3 | graded credit | elective | 
| Subject | Number of hours | ECTS points | Form of verification | Mandatory | 
|---|---|---|---|---|
| 
 | 15 | 4 | exam | obligatory | 
| 
 | 18 | 4 | graded credit | obligatory | 
| 
 | 15 | 2 | graded credit | obligatory | 
| 
 | 15 | 3 | graded credit | elective | 
| 
 | 15 | 3 | graded credit | elective | 
| 
 | 15 | 3 | graded credit | elective | 
| 
 | 15 | 3 | graded credit | elective | 
| Subject | Number of hours | ECTS points | Form of verification | Mandatory | 
|---|---|---|---|---|
| 
 | 24 | 15 | assessment | obligatory | 
| 
 | 15 | 2 | graded credit | obligatory | 
| 
 | 15 | 3 | graded credit | elective | 
| 
 | 15 | 3 | graded credit | elective | 
| 
 | 15 | 3 | graded credit | elective | 
See additional information
Konieczność realizacji co najmniej 11 przedmiotów fakultatywnych w trakcie całego cyklu kształcenia i uzyskania co najmniej 33 pkt ECTS, w tym co najmniej 9 przedmiotów fakultatywnych w III i IV semestrze.
| Subject | Number of hours | ECTS points | Form of verification | Mandatory | 
|---|---|---|---|---|
| 
 | 15 | 3 | graded credit | elective | 
| 
 | 15 | 3 | graded credit | elective | 
| 
 | 15 | 3 | graded credit | elective | 
| Subject | Number of hours | ECTS points | Form of verification | Mandatory | 
|---|---|---|---|---|
| 
 | 15 | 3 | graded credit | elective | 
| 
 | 15 | 4 | graded credit | elective | 
| 
 | 15 | 3 | graded credit | elective |